Šitake v kuhinji

Šitake so v kulinariki cenjene zaradi izjemne uporabnosti v vsakdanji kuhinji. Šitake se lahko uporablja tako sveže kot kuhane. Izjemen okus šitak se dobro ujame tudi z močnejšimi okusi v jedi, pri čemer jih začimbe ne prekrijejo ampak zgolj oplemenitijo.

Eko izdelek

Pri gojenju šitak ne uporabljamo nikakršnih pesticidov.

Uporabnost v kuhinji

Šitake lahko pripravimo na 101 način - uporabne so v azijskih kot tudi tradicionalnih jedeh.

Izjemen okus

S šitakami boste popestrili jedi in razveselili vaše brbončice. 

Sveže ali kuhane

Šitake lahko uživate kuhane kot tudi surove. 

Recepti s šitakami

Vsi Mesni Vegetarijanski Veganski

Gobova juha s šitakami

Gobova juha, ki bo navdušila vaše brbončice.

Čas priprave

45 min

Sestavine

4 žlice rastlinskega olja
2 žlici  sesekljane čebule
2 stroka sesekljanega česna
25 dag svežih šitak
1 do 2 korenja
1 steblo  stebelne zelene
0,5 kg krompirja
¼ žličke muškantnega oreščka
1 žlička  štraja
1 do 2 lovorjeva lista
2 žlički  kurkume
½ žličke popra
1,5 žličke limoninega soka
1 šopek  peteršilja
150 ml *kisle smetane 
150 ml  *vrele vode
1 žlica *moke ali škroba
  *podmet

Zahtevnost

Navodila za pripravo

1. Na olju na srednjem ognju  5-8 min pražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni dodamo še sesekljan česen, ki ga skupaj s čebulo pražimo 1 min.

2. Gobe narežemo in jih dodamo čebuli in česnu. Mešamo, toliko časa, da gobe izpustijo vodo in izgubijo nekaj volumna

3. Na koščke narežemo korenje, stebelno zeleno in krompir ter jih dodamo v lonec. Nato jed še začinimo z muškatnim oreščkom, šetrajem, lovorjem listom, kurkumo.  Vse skupaj pražimo še 5 min in nato zalijemo z vodo. 

4. Juho dosolimo po okusu, poporamo in kuhamo 30 min, da se zelenjava zmehča.

Nasvet:

Gobovo juho lahko pripravimo tudi brez pometa. Namesto moke lahko v juho dodamo

1 krompir več, ki ga na koncu še malo pretlačimo.

5. Ko je zelenjava skoraj kuhana pripravimo podmet. V manjši posodi do gladkega zmešamo vrelo vodo in moko.

6. Prilijemo podmet in kislo smetano ter kuhamo še 10 min.

7. Na koncu dodamo še limonin sok in postrežemo s sesekljanim peteršijem.

 

Ajdova kaša s šitakami

Tradicionalna ajdova kaša s svežimi šitakami.

Več ...

Avokadov toast s šitakami

Nadgradnja klasičnega avokadovega toasta.

Več ...

Gratinirane testenine s šitakami

Zlato zapečene testenine z omako iz indijskih oreščkov.

Več ...

Pita s šitakami in orehovim pestom

Hrustljava predjed, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

Več ...

Tofu s šitakami

Začnite dan z veganskimi umešanimi "jajčki".

Več ...

Gobova juha s šitakami

Gobova juha, ki bo navdušila vaše brbončice.

Več ...

Ocvrte šitake po dunajsko

Ko se ocvrtim šitakam pridružita tudi šunka in sir.

Več ...

Šitake z umešanimi jajci

Enostavna različica umešanih jajčk, ki se ji ne morate upreti.

Več ...

Puranji zrezek s šitakami

Sanjsko kosilo vsakega zapriseženega mesojedca.

Več ...

Ostali recepti

Ajdova kaša s šitakami

Tradicionalna ajdova kaša s svežimi šitakami.

Več ...

Avokadov toast s šitakami

Nadgradnja klasičnega avokadovega toasta.

Več ...

Gobova juha s šitakami

Gobova juha, ki bo navdušila vaše brbončice.

Več ...

Gratinirane testenine s šitakami

Zlato zapečene testenine z omako iz indijskih oreščkov.

Več ...

Ocvrte šitake po dunajsko

Ko se ocvrtim šitakam pridružita tudi šunka in sir.

Več ...

Pita s šitakami in orehovim pestom

Hrustljava predjed, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

Več ...

Puranji zrezek s šitakami

Sanjsko kosilo vsakega zapriseženega mesojedca.

Več ...

Šitake z umešanimi jajci

Enostavna različica umešanih jajčk, ki se ji ne morate upreti.

Več ...

Tofu s šitakami

Začnite dan z veganskimi umešanimi "jajčki".

Več ...

Šitake

VZGOJITE ŠITAKE

Šitake lahko enostavno vzgojite tudi sami v 7 dneh s pomočjo posebnega substrata. Cena posameznega substrata znaša 22,00 €.

Kako vzgojiti šitake

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

Razumem

Kaj so piškotki?

"Piškotki" (ang. cookies) so majhne datoteke, ki jih spletna stran pošlje brskalniku uporabnika interneta, brskalnik pa jih ob ponovnem obisku spletne strani vrne strežniku in uporabnika s tem identificira. Tako lahko spletna stran npr. prilagaja oglase, beleži zgodovino obiskov, shranjuje nastavitve ter uporabniška imena in gesla …

Novi zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) zahteva, da vsaka spletna stran, ki uporablja piškotke, uporabniku posreduje naslednje informacije:

  • kakšne piškotke vsebuje,
  • za kakšen namen se zbirajo in
  • način njihove uporabe.

Kot večina spletnih mest vam poskušamo s piškotki zagotoviti boljšo, hitrejšo in varnejšo izkušnjo.

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca.

To spletno mesto uporablja naslednje piškotke: