Kadunc d.o.o.
helper

Učinki na zdravje

Zdravilni učinki šitak

Tradicionalna vzhodnjaška medicina opisuje šitake kot zdravilno hrano, ki preprečuje ali pomaga pozdraviti veliko bolezni, ki še posebej danes tarejo sodobni civilizirani svet. Povprečen zahodnjak bi tako lahko verjel tem t.i. čudežnim zdravilnim učinkom šitak, le če hkrati zaupa tudi tradicionalni ali alternativni medicini. Vendar pa so znanstvene raziskave v zadnjem času potrdile znanja in prakse tradicionalne medicine. Tako so v naslednjem pregledu zbrani nekateri izsledki znanstvenih raziskav, ki preučujejo različne zdravilne učinke uporabe šitak (1).

Šitake -  prehladi ter gripe

Na prvi pogled bi sodoben človek pomislil, da tradicionalna medicina ponuja šitake kot zdravilo za skoraj vse bolezni, vendar pa je moderna znanost za nekatere izmed njih res dokazala učinkovanje. Tak primer so različna prehladna in gripozna obolenja, ki tarejo današnjega človeka.

Na Japonskem so objavljeni številni primeri pozitivnega delovanja šitak na prehladna in gripozna obolenja (2). Šitake so se pokazale posebej učinkovite v primerih obolenja z gripami tipa A, ki so najpogostejše v epidemičnih pa tudi pandemičnih izbruhih. V poskusih na  miših so ob infekciji z gripo z vbrizganjem surovega ekstrakta šitak dosegli 46% zmanjšanje poškodovanih pljučnih celic, medtem ko je klinično preizkušeno zdravilo (amantadine hidroklor) doseglo le 40% učinek (3).

»Več o šitakah -  prehladi ter gripe«

Šitake – bolezni ožilja in srca, povišan holesterol, krvni pritisk  in krvni sladkor

Tradicionalna kitajska medicina je šitake priporočala tudi za bolezni povezane s krvožiljem (čiščenje krvi), za težave s srcem ter za bolezni jeter. Ti napotki so v sodobnem času dobili tudi znanstveno potrditev.

Znanstveniki so ugotovili, da šitake vsebujejo znatne količine snovi (derivati nukleinskih kislin), ki zaviralno vplivajo na nastanek arterioskleroze (11). Faktorji, ki še posebej povečujejo možnost nastanka arterioskleroze in posledično srčne kapi so povečana vsebnost holesterola in sladkorja v krvi ter povišan krvni pritisk. Iz šitak so izolirali tudi aktivno substanco eritadenin, ki dokazano znižuje raven holesterola v krvi, prav tako pa tudi druge na novo izolirane substance znižujejo krvni pritisk(12). Na Nacionalnem inštitutu za prehrano iz Tokia  so v številnih poskusih z ljudmi nedvomno dokazali pozitiven vpliv uporabe šitak na zmanjšanje ravni holesterola v krvi.

»Več o šitakah – bolezni ožilja in srca, povišan holesterol, krvni pritisk  in krvni sladkor«

Šitake - virusi

V svetovnem merilu zaradi hepatitisa B vsako leto umre več kot milijon ljudi in se jih okuži več kot tristo milijonov (18). Približno 30% okuženih bolnikov s hepatitisom B preide v t.i. kronično obliko prizadetosti, ki pogosto rezultira v cirozi jeter, raku na jetrih ali celo odpovedi jeter. Uporaba alfa-interferona (odobren leta1992) pri teh bolnikih je bila učinkovita le v 40% primerov(19).

V kliničnih poskusih z ekstraktom micelija šitak so na Japonskem ugotovili, da je le-ta izredno učinkovit. Tako so v študiji, ki je trajala tri mesece (dnevna doza ekstrakta 5 g oralno) popolnoma ozdravili paciente, ki so kazali številne epidemične oblike te bolezni (16). Ekstrakt šitak je pokazal veliko učinkovitost pri omejevanju nastanka raka na jetrih predvsem s svojim pozitivnim vplivom na imunski sistem (20),  hkrati pa so zadnje študije nakazale, da ekstrakt šitak varuje jetra pred avtoimuskimi reakcijami, ki so velikokrat vzrok poškodb jetrnih celic(15).

»Več o šitakah – virusi«

Šitake – rak

Že tradicionalna kitajska medicina (Wu Rui) je priporočala šitake za zdravljenje različnih vrst tumorjev. Sodobne znanstven raziskave so potrdile, da imajo različne substance v šitakah izredno močan imunostimulativen učinek. Tako te substance stimulirajo različne vrste specializiranih celic v organizmu kot so makrofagi in T-celice, ki pravzaprav sestavljajo obrambni – imunski sistem, katerega naloga je uničevanje rakavih celic, virusov, bakterij in patogenih gliv.

Številne klinične raziskave na Japonskem in v ZDA so dokazale pozitiven učinek lentinana, tako pri zaviranju nastanka raka, kot tudi pri uničevanju rakavih celic v različnih fazah raka in različnih vrstah raka (10,28, 29). Na Japonskem je lentinan odobrena substanca za podaljševanje življenja bolnikov z rakom na želodcu (30). Življenjska doba bolnikov s to vrsto raka je bistveno daljša, če se poleg kemoterapije uporablja tudi lentinan (31). Lentinan se uporablja kot dopolnilna terapija po izvedeni kirurški operaciji in kemoterapiji.

»Več o šitakah – rak«
 
  Sorodne vsebine
arrow  
arrow  
arrow  
helper
  Novosti
03.01.2007
Kadunc na spletu
 
helper
  Kontaktni podatki
Kadunc d.o.o.
Partizanska cesta 25,
1290 Grosuplje

T: 01 787 24 90
F: 01 787 24 90
E: info@eko-sitake.si

 
  © 2007-2018 Kadunc d.o.o. Vse pravice pridržane. Domov  - Gobe šitake  - Uporaba gob šitake  - Hobi gojenje  - Podjetje  - Piškotki Stran poganja EASYWEB